Ви чули, як плаче спустошена Прип'ять?

Ви чули, як плаче спустошена Прип'ять,

За скоєний гріх розіп'ята живцем?

Багряна Анна

Це стосується кожного: і живих, і ненароджених. Трагедія, яка сталася 26 квітня 1986 року, вразила своєю масштабністю та трагічністю майже всю Земну півкулю. Ця катастрофа й досі дає про себе знати. Тому що захворюваність людей сягає великих показників. Тож сьогодні 31 роковини після ще одного лиха ХХ століття.

Учні 8-11 класів зібралися разом для вшанування пам’яті героїв, котрі ліквідовували пожежу та наслідки вибуху на території ЧАЕС. Класні керівники підготували факти та відеоматеріали, котрі розкрили усю правду трагедії століття.

Найстрашніше те, що цей вибух був спричинений лише гонінням за вислугою перед керівництвом, змаганням між державами… Люди цього дня навіть не думали, що їм доведеться покидати домівки, речі, навіть домашніх улюбленців. Діти йшли до школи, дорослі на роботу. За словами очевидців, тоді була гарна тепла погода – усі тільки насолоджувалися цим днем. Але біда настигне всіх вночі, коли всі будуть спати, а поряд загориться 3 і 4 блоки. Почувши слова диспетчера станції про пожежу шокували всіх, тоді керівництво зрозуміло, що було спричинено. Людей евакуювали, намагалися погасити полум’я, зупинити поширення радіації. Але вона вразила Україну, Білорусію та Європу… Саме такі дані учні побачили у документальних фільмах про ЧАЕС.

Також переглянули відеоматеріал, у якому розповідається про рослинний та тваринний світ відчуженої зони, вчені різних країн його ретельно вивчають. За словами британських науковців рослини і тварини цієї території змогли вижити. Вчені говорять, що тут можна побачити рідкісних тварин, що тепер їм "не загрожує рука людини".

Цікавими та шокуючими були спогади очевидців, котрі пережили цей день і зараз вирішили відвідати свої покинуті квартири. Але були і люди, котрі залишилися там жити попри заборони. Зараз на території Прип’яті мешкає приблизно 200 людей, вони відрізані відчужені від світу.

Отак і з’явилося місто без людей. Природа та тварини панують там. Нехай ніколи не повториться така трагедія. Ми маємо жити в гармонії з природою, а не знищувати її, а також себе і своїх нащадків.

Класний керівник 8 класу Полтавець Н. А.

Кiлькiсть переглядiв: 712

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.